Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μαμά θα με πάρεις εσύ σήμερα;

Ξυπνάμε, τρέχουμε, φιλιόμαστε, αγκαλιαζόμαστε, φωνάζουμε, ψάχνουμε τα πράγματα μας, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο.

Ξεκινάμε, στάση για να αφήσω το φραουλόπλασμα στην κυρία που την κρατάει τις - πολλές - ώρες της δουλειάς.

Φιλάκι και θα τα πούμε το απόγευμα μωρό μου. "Μαμά θα με πάρεις εσύ σήμερα;"

Ναι αγάπη μου, σήμερα εγώ, αύριο ο μπαμπάς, την Τετάρτη εγώ κλπ κλπ

Με τον μπαμπά του φραουλοπλάσματος δεν ζούμε μαζί εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Κι έτσι το φραουλόπλασμα, ούτε τριών ακόμα, ξέρει τις μέρες της βδομάδας και ποια μέρα την παραλαμβάνει ποιος.

Ξέρει ότι αν δεν βρίσκουμε κάποιο παιχνίδι, το έχει ξεχάσει στο σπίτι του μπαμπά.

Δεν έχει κλάψει ούτε μια φορά όταν την φέρνει ο μπαμπάς της, ή την πάω εγώ σ' αυτόν. Δεν έχει πει ούτε μια φορά "δεν θέλω να πάω/δεν θέλω να έρθω" και είναι παράξενο.

Ίσως επειδή έτσι έμαθε, δεν ξέρει ότι υπάρχει κ άλλος τρόπος. Είναι το ίδιο δεδομένο για εκείνη το ότι η μαμά έχει το σπίτι της και ο μπαμπάς το δικό του κι εκείνη δύο σπίτια, όσο δεδομένο το ότι έχει μαμά και μπαμπά. Ή πάλι ίσως έτσι νομίζω εγώ. Φαντάζομαι όσο μεγαλώνει και εκφράζεται καλύτερα θα μπορώ να καταλάβω καλύτερα τι νιώθει και τι σκέφτεται.

Ξέρω πως είναι να μην ζουν μαζί ο μπαμπάς και η μαμά και από την θέση του παιδιού. Ήμουν όμως αρκετά μεγαλύτερη.

Άκουσα πολλές φορές τη φράση "παιδί χωρισμένων γονιών" και έκανα μεγάλη προσπάθεια να διαφοροποιηθώ απ' τους συνειρμούς που δημιουργούσε.

Ελπίζω να έχουν αλλάξει λίγο τα κλισέ και το φραουλόπλασμα να καταλάβει και να ξέρει βαθιά ότι έχει μεγάλη σημασία να είσαι "παιδί ευτυχισμένων γονιών".


13 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. :)θα τα ξεπετάξω τα συγκινητικά τώρα στην αρχή να πιάσω τα ευχάριστα μετά!

      Διαγραφή
  2. Ακριβώς!!Καλύτερα παιδί χωρισμένων γονιών, παρά παιδί δυστυχισμένων γονιών..Εμείς χαρούμενα παιδιά θέλουμε και τα παιδιά, μέσα από την δική μας ευτυχία, γίνονται
    κι αυτά ευτυχισμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά το να χωρίσεις δεν σημαίνει ότι θα ευτυχήσεις απαραιτήτως ή ότι δεν θα ξαναδυστυχήσεις. Χμ...

      Διαγραφή
  3. Δεν ήμουν και δεν μου έχει τύχει...αλλά σίγουρα το "ευτυχισμένων γονιών" όπως επίσης "γονιών που τη λατρεύουν" είναι πολύ καλύτερες επιλογές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις απόλυτο δίκιο.. δυστυχώς πολλά παιδιά της γενιάς μας μεγάλωσαν με δυστυχισμένους γονείς που έμεναν μαζί από συνήθεια ή ανάγκη και ήταν λάθος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι είναι Ινα, στην αρχή και όσο είναι μικρά δεν ρωτούν και δέχονται την πραγματικότητα σαν να είναι δεδομένη έτσι για όλους.΄Οταν μεγαλώσουν λιγάκι κάνουν τις ερωτήσεις τους και τότε πρέπει να σαι εκεί και με πολύ υπομονή πρέπει να πεις πράγματα που ίσως έχεις ξαναπεί,για να το τακτοποιήσουν μέσα τους καλύτερα...

    Σημασία για μένα έχει το παιδί να χει απαντήσεις-διαφορετικά θα τις βρει αλλού- να το κρατώ μακριά από δηλητήρια και κακίες που μπορεί να κάνουν κακό στη ψυχούλα του και να μεγαλώνει όπως όλα τα παιδιά μέσα στην αθωότητα και τις χαρές της παιδικής ηλικίας...
    Σαν πολύ χώρο να πιασα...να με συγχωρείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωστην και είσαι ευπρόσδεκτη να πιάσεις όσο χώρο θες! Ναι φαντάζομαι ότι καθώς μεγαλώνουν οι ερωτήσεις γίνονται πιο πολλές και πιο δύσκολες, δεν προτρέχω, σιγά σιγά με αγάπη και επικοινωνία θα την βρούμε την άκρη

      Διαγραφή
  6. Είσαι υπέροχη. Καλώς σε βρήκα Ίνα. Με κέρδισες απόλυτα και άμεσα. Από αυτά που διάβασα, είμαι σίγουρη ότι το φραουλοπλασματάκι σου μεγαλώνει ευτυχισμένο. Παρόλο που δεν ειμαι single mom, πιστεύω απόλυτα ότι καλύτερα χώρια και ευτυχισμένοι, παρά μαζί και δυστυχισμένοι.
    Μπράβο και στους δυο σας για την αγάπη σας προς την κορούλα σας. θέλει πολύ μαγκιά και τεράστια αποθέματα αγάπης να βάλεις κατά μέρος τις όποιες διαφορές σου για να μεγαλώσεις το πλασματάκι αυτό σε ένα ήρεμο και χαρούμενο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κι εγώ την πρώτη μου κόρη την έλεγα παλιά "φραουλίτσα", έχοντας διαβάσει πως σε ηλικία 7 εβδομάδων (ή κάτι τέτοιο) το έμβρυο έχει το μέγεθος μίας φράουλας!!! και μου έμεινε... (τώρα λατρεύει τις φράουλες, αλλά δεν δέχεται να φροντίσει τις φραουλιές του κήπου.... αιώνιοι έφηβοι... αχ)
    το είπε κάποιος παραπάνω: καλύτερα παιδί ευτυχισμένων γονιών παρά οτιδήποτε άλλο - το επιβεβαιώνω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...