Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αλλαγές

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά.



Δεν είναι μόνο ο χωρισμός, η αλλαγή κατοικίας, η ανασφάλεια του να είμαι μόνη μετά από πάρα πολλά χρονιά, οι έγνοιες, οι ανησυχίες και όσα άλλα τον ακολούθησαν. Είναι η αλλαγή από μια ζωή λίγο πολύ τακτοποιημένη, σε μια ζωή στην οποία η μόνη βεβαιότητα είναι ότι θα έχει πολλές ακόμα αλλαγές.



Το 2012 μπορεί να μην τελείωσε ο κόσμος, για μένα σίγουρα όμως τελείωσε ο κόσμος όπως τον ήξερα και τον αντιλαμβανόμουν.



Άκουσα να λένε πως καμιά φορά χρειάζεται ένα γερό σοκ, ένα μεγάλο χαστούκι για να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο ζωής σου, τις σκέψεις σου, τις αξίες σου, τα όνειρα σου και τα θέλω σου. Για μένα αυτό ήταν μάλλον ο χωρισμός και ειλικρινά χαίρομαι που ήταν αυτό (αν ήταν όπως το αντιλαμβάνομαι) και όχι κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα ή θέμα υγείας. Πάντως πιστεύω πως σε 18 μήνες μεγάλωσα, άλλαξα και αλλάζω ακόμα.



Πέρασα δύσκολα αλλά και ανέλπιστα καλά, είχα πολλές κακές αλλά και πολλές καλές στιγμές, ασχολήθηκα πάρα πολύ με μένα και μου υποσχέθηκα να συνεχίσω να το κάνω. Έζησα καταστάσεις που ποτέ δεν φανταζόμουν, η καθημερινότητα έγινε ξαφνικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα με πολύ δραματικούς τόνους κατά περιόδους, αλλά και με ευχάριστες ανακαλύψεις και επλήξεις. Πολλά άρθρα που έχουν γραφτεί για την περίοδο μετά από ένα χωρισμό αλλά και σχετικές αναρτήσεις στα ιστολόγια χωρισμένων μαμάδων που έτυχε να διαβάσω κάνουν λόγο για συναισθηματικό roller coaster. Και επιβεβαιώνω ότι ακριβολογούν. Άλλοτε έντονη θλίψη κ άλλοτε ξαφνική χαρά, άλλοτε υπερδραστήρια και άλλοτε αδυναμία ακόμα και για τα απαραίτητα. Η βόλτα λένε δεν διαρκεί για πάντα, αλλά διαρκεί αρκετά.



Πάνω που νόμιζα ότι κατέβηκα από το τρενάκι λοιπόν και άρχισα να ισορροπώ, να κάνω τα πλάνα μου, να φτιάξω κι αυτό το ιστολόγιο που όλο ανέβαλα, να επανέλθω τελοσπάντων σε μια ρουτίνα, φαίνεται πως είμαστε και πάλι ενώπιον νέων αλλαγών!



Δεν είναι κάτι που μπορώ προς το παρόν να γράψω, είναι περισσότερο αίσθηση δική μου παρά συγκεκριμένα γεγονότα που θα μπορούσα να αναφέρω και πιθανόν να κάνω και λάθος.



Κι αν δεν είναι άμεσα όμως οι αλλαγές όπως ψυχανεμίζομαι θα είναι σύντομα. Και δεν μπορώ να τις καθυστερήσω, να τις επιταχύνω ή να τις αποφύγω. Μπορώ μόνο να τις παρακολουθήσω, να προσαρμοστώ και να διασφαλίσω ότι θα μας βρουν εμένα και το φραουλάκι μαζί και χαμογελαστές.



Νομίζω έμαθα καλά το μάθημα πως οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, και η ζωή πάντα συνεχίζεται!




Καλό τριήμερο να έχουμε όλοι, φιλιά!

24 σχόλια:

  1. Οι αλλαγές στη ζωή μου πάντα με τρόμαζαν, είμαι άνθρωπος που πανικοβάλλομαι αν κάποιος διαταράξει τα κουτάκια μου... Παρ'όλα αυτά όσες φορές μου συνέβησαν, είτε το ήθελα είτε όχι, ανακάλυπτα ότι με κάνουν πιο ώριμη και πιο δυνατή. Σου εύχομαι το καλύτερο από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ εγώ έτσι ήμουν, μου άλλαζες το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου και πάθαινα κρίση. όχι πια!

      Διαγραφή
  2. φοβόμαστε πολύ τις αλλαγές και το άγνωστο...όμως όταν το αποφασίσουμε δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω ,μόνο μπροστά!να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση ,έχουμε δεν έχουμε, και θα τα καταφέρουμε!εύχομαι τα καλύτερα και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ' ευχαριστώ Νάσια, ναι καμιά φορά φοβόμαστε τις αλλαγές, καμιά φορά τις επιδιώκουμε, καμιά φορά απλώς τις ανεχόμαστε

      Διαγραφή
  3. Οι αλλαγές είναι πάντα περίεργες. Άλλες φορές για καλό, άλλες για κακό, πάντα όμως σηματοδοτούν μια νέα εποχή. Χαίρομαι που σε σένα έφεραν ωριμότητα και νέα στάση ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα μου κι εγώ χαίρομαι, ανάμεσα σε πολλά άλλα συναισθήματα, χαίρομαι κιόλας

      Διαγραφή
  4. Από τον τρόπο που γράφεις, καταλαβαίνω πως οι αλλαγές αυτές ΜΑΛΛΟΝ δεν είναι για καλό. Σου εύχομαι - αν και όταν έρθουν, κι αν είναι για κακό, εύχομαι να μην έρθουν ποτέ - να τις περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται για σένα και το φραουλάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως θα είναι για καλό ή πως θα είναι στο χέρι μου να γίνουν για καλό, σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Απ τις πολλές αλλαγές και τις αναταράξεις απέκτησα το μότο:...κάθε εμπόδιο για καλό!
    Κάθε φορά το γυροφέρνω στα χείλη μου και βρίσκω παρηγοριά...
    Σηκώνω μανίκια και συνεχίζω...έτσι, όπως όλοι μας...

    Φιλιά στο φραουλοκόριτσο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλέπω εμπόδια πια μπροστά μου, μόνο δικά μου εσωτερικά και προσωπικά εμπόδια. Κάθε αλλαγή καλοδεχούμενη λοιπόν, υγεία να έχουμε και όλα τα άλλα θα τα βρούμε! Φιλιά και σ' εσάς!

      Διαγραφή
  6. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές, τουλάχιστον αυτές για τις οποίες δεν ευθύνομαι εγώ, μάλλον με φοβίζουν για το τι θα επακολουθήσει, η αγωνία για το άγνωστο. Όμως ακόμη τώρα (εννοώ στα 36 μου χρόνια) κατάλαβα πως για κάποιο λόγο συμβαίνουν, ίσως για να έρθει καλύτερο ή για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως αυτό που βιώνουμε τώρα ίσως χρειάζεται βελτίωση. Εύχομαι να οπλιστείς με κουράγιο και δύναμη και να μπορέσεις να τις ξεπεράσεις γρήγορα και εύκολα. Να προσέχεις κι εσύ και το κοριτσάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ. Ναι κ εγώ πιστεύω πως γίνονται για κάποιο λόγο, αν και μερικές φορές πολύ θα ήθελα να ηξερα και τον λόγο!

      Διαγραφή
  7. Εύχομαι οι αλλαγές που ψυχανεμίζεσαι ότι θα έρθουν και δεν μπορείς να αποφύγεις, να σε βρουν μαζί με το φραουλάκι σου και να είστε both χαμογελαστές, όπως ακριβώς το εύχεσαι και η ίδια. Αν πιστέψεις στον εαυτό σου, θα τα καταφέρεις. Εγώ πάντως (λίγο που σε ξέρω) πιστεύω σε εσένα ότι θα τα καταφέρεις. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci για την ψήφο εμπιστοσύνης, and i do believe in myself - well, most of the time :) φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ινα μου νομίζω πως όταν χωρίζει κάποιος πάντα γλιτώνει απο κάτι κι αφού γλιτώνει και ξεφεύγει μόνο καλό μπορεί να του προσφέρει η ελευθερία του. Θα την βρεις την άκρη, είμαι σίγουρη. όσο για το roller coaster έτσι νιώθω σχεδόν κάθε εβδομάδα οπότε δεν νομίζω να διαφέρουμε σε πολλά, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να έρθει καταιγίδα για να έρθει το ουράνιο τόξο.... Περίμενε λίγο γλυκιά μου. Αξίζει η αναμονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι φυσικό οι αλλαγές να μας αποσυντονίζουν λίγο, αλλά μέσα από αυτές αναδύεται ένας άλλος, νέος εαυτός με πολύ περισσότερες δυνατότητες απ΄ ότι στο παρελθόν.
    Μπορεί να απαιτείται καιρός για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει και επουλώνει τις παλιές πληγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι απίστευτο να διαβάζω σκέψεις και συναισθήματα δικά μου, γραμμένα από κάποιον άλλο, που ζει διαφορετικές καταστάσεις, όμως στην τελική η γεύση που αφήνουν είναι ίδια ... Μπορεί να μη χώρισα με τον άντρα μου, όμως φεύγοντας από την Ελλάδα, χώρισα με ΟΛΑ τα υπόλοια, με τους φίλους μου, με την οικειότητα του να είσαι σπίτι, με τις απόψεις και τα πιστεύω μου, με τον ίδια την εικόνα του εαυτού μου. Όμως πιστεύω πλέον -χωρίς να έχουν πάψει τα ανεβοκατεβάσματα της ψυχολογίας (θα τελειώσουν ποτέ άραγε;;)- πως πραγματική απώλεια δεν υπάρχει. Υπάρχει απλά μετάλλαξη, μεταμόρφωση. Στην αρχή νόμισα ότι το πήρα ανάποδα και από πεταλούδα γύρισα πάλι στο κουκούλι μου και έγινα κάμπια ξανά. Ίσως έτσι να συνέβει. Για να γίνω κάποια άλλη πεταλούδα, με άλλα χρώματα πια. Ουδεν μονιμότερον του προσωρινού λοιπόν, και φυσικά το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και δεν κρατά για πάντα...
    Σε νιώθω με έναν παράξενο τρόπο.
    Keep going, είμαστε πιο ανθεκτικοί από όσο νομίζουμε!

    Φιλιά καλή μου Ίνα και όλα θα πάνε καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύχομαι η κάθε αλλαγή στην ζωή σου να είναι προς κάτι καλύτερο και μιας και δεν μπορείς να τις αποφύγεις, απόλαυσέ τες και κάνε ότι καλύτερο μπορείς μέσα από αυτές...μαζί με αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύχομαι κι εγώ οι αλλαγές να είναι για καλό..με όλη μου την ψυχή στο εύχομαι...καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αλλαγές είναι κομμάτι τις δικής μου ζωής, ίσως και η ιστορία της. Δεν τις φοβάμαι. Τις επιδιώκω συχνά. 'Ινα εύχομαι οι αλλαγές σου να σου φέρουν περισσότερα καλά από κακά γιατί αυτά πάνε χέρι χέρι. Πάντα όταν εξελισσόμαστε αφήνουμε πίσω μας καταστάσεις, άτομα, συνήθειες, τόπους. Με κάποια έννοια "προδίδουμε" που προκύπτει από το παρα-δίδουμε. Όλοι το κάνουμε. Όποιος λέει πως δεν εξελίσσεται και δεν αλλάζει, μάλλον δεν έχει εννοήσει βασικά πράματα για τον εαυτό του και τη ζωή. Σου στέλνω θετική ενέργεια και ευχές πολλές να τις έχεις συμμάχους σε όλες τις αλλαγές σου.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πόσο δύσκολο και πόσο γενναίο! Καλή δύναμη αν και πια δεν την χρειάζεσαι...τον περπατησες το δρόμο! Εύχομαι να φτάσετε σύντομα στο τέλος αυτής της ζόρικης διαδρομής...Εσύ και το μικρό φραουλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ζωη πάντα συνεχίζεται...και οι αλλάγες γίνονται για το καλύτερο!!!
    Σας ευχομαι τα καλύτερα .....είναι πολύ κοντά!!!
    Καλώς σε βρήκα!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όλγα Χατζηχρίστου29 Μαρτίου 2013 στις 5:57 π.μ.

    πολύ γενναία, τολμηρή και λογική, αξιοθαύμαστη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...